torsdag 7 maj 2015

BLW - Baby Led Weaning

Som rubriken lyder så är det vad vi kommer att syssla med, med Alvin.

Vi kommer hoppa över puréer helt och gå direkt på plockmat. 

Printar in lite snabb info från facebookgruppen jag är med i :)

Vad är BLW? Svar: Blw - Baby Led Weaning handlar om att erbjuda barnet plockmat och låta barnet utforska matens textur, smak och konsistens på egen hand. Barnet lär sig hantera stora bitar på ett roligt sätt och avvänja sig i sin egna takt ifrån bröstmjölk/ersättning. Forskning visar att barn som BLWar med variationer av smaker, texturer och lukt i en tidig ålder är mer troligt att utveckla positivt intresse i mat. Detta kan minska kräsna beteenden hos små barn.

Nu kommer säkert flera reagera och tänka; Men gud, han kommer ju sätta i halsen! etc. 
Men nej, inte mer än barn som får puréer faktiskt. :) 

Jag och Magnus känner oss säkra med detta, vi har pluggat på och även kikat på videos om hur man gör OM nu han skulle sätta illa i halsen (oftast är det mer att dom kväljer osv). 
Han kommer fortfarande att få ersättning och kommer att få detta tills han själv inte vill ha mer. 
Food before one
Is just for fun!
Är ett väldigt använt citat inom blw, så helt enkelt ska ersättningen vara "huvudfödan" så länge som han vill. Han kommer få bestämma allt, hur mycket han vill ha osv. 

Vi kommer att vid varje måltid (som vi äter), erbjuda honom våran mat. Självklart inte en hel köttbit eller en hel potatis. Utan i fingerstorlek ungefär, men lite av varje. :) 
Självklart utesluter vi salt i matlagningen och får salta på våra tallrikar istället, där är det ingen skillnad mellan blw och puréer. Man följer samma rekommendationer angående vad som är bra för dom att äta i viss ålder osv, förutom att vi inte kommer mosa maten. 

Jag ser sååå fram emot detta och är jättetaggad! 
Så i helgen kör vi igång. 
Det är en "åldergräns" på 6 månader, eller att de ska vara tillräckligt stabila i ryggen, alltså kunna sitta stadigt i stolen och sen att de har motoriken att föra sakerna själv till munnen. För ja just ja. En stor del av detta är ju just att vi kommer inte mata någe! Utan han får pilla på allt själv. 
Alvin blir 6 månader om 10 dagar och han är absolut tillräckligt stabil för att börja lite smått :) 

Det blir väldigt kladdigt, men vad gör det. ;) Barn lär sig massor genom att kladda själv! :) 

Och innan jag avslutar så vill jag bara tillägga att jag tycker verkligen inte puréer är dåligt! Bara för att jag väljer att göra på detta sätt så tycker jag inte att andra sätt är "dåliga". Man gör det som passar sig själv och sitt barn bäst :) 

Så framöver kommer ni säkert se massa kladdiga bilder på Alvin, hehe. 

Ciao! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar